2140442.jpg

Touhukkaan Joulukalenteri 2008 12.päivä

Lapsuudenystäväni kysyi viestissään, muistanko yhä kotikaupunkimme Tornion joulurauhanjulistuksen ja kuvaili hienosti, kuinka pormestari Mokko virka-asussaan ilmestyi Raatihuoneen ovelle.

Muistan toki ja minulle tuo joulurauhan julistus oli pitkään pitkään tänne etelään muutettuani se ainoa oikea. Ystävät täällä sanoivat, että Turusta se joulurauha julistetaan ja mikä kumman Tornion joulurauha, mutta kun olin aina ollut katsomassa tuota kotikaupunkini tapahtumaa,Turku oli jäänyt vieraammaksi...

Nuorena aikuisenakin tinkasin tuota Turun rauhaa vastaan, minusta se ei ollut oikea. Nyt kyllä katson aina kun vain voin joko telkkarista tai kuuntelen radiosta. Joulurauhan julistus on edelleenkin merkki siitä, että nyt pitäisi pahimman hössönhössön olla ohi. Mutta enää se ei ole sosiaalinen tapahtuma, jossa vielä tavattiin tuttuja ennen kuin asetuttiin viettämään aattoa ja ensimmäistä joulupäivää oman perheen kanssa.

Tornion joulurauhan julistus taitaa olla yhä olemassa, mutta ei kai ennallaan. Ja missä se luetaan, eikös vanhasta  Raatihuoneesta ole tullut hometalo. Silti joskus vielä olisi mukava...

Oho, sukelsinpas muisteloihin. Mutta päivän teemaan:

Oletko joulurauhaa toivottaessasi tullut miettineeksi, mistä se joulurauha sitten tulee? Vai onko se jo olemassa jossakin ja pitää vain osata ottaa vastaan? Mistä tekijöistä joulurauha muodostuu?