2116989.jpg

Tänään mielessäni pyörivät joulukukat. Niinpä teinkin tällaisen joka suuntaan vintturan kortin - ai ai miten huolimaton luonne paljastuukin kun kortti pistetään blogiin - aiheena jouluruusu. Mikä ja miksi?

Eivätköhän useimmat ole jo nähneet tämän viime vuosina yleistyneen Helleborus niger-perennan kukkakaupassa joulun alla. Itse olen vuosia vuosia haaveillut omasta Helleboruksesta, mutta jos sanotaan että vaatimaton on kaunista niin voisi myös sanoa toisella tavalla. Vaatimaton on kallista, ainakin tämä pätee jouluruusuun. En siis ole vielä raaskinut ja lisäksi pelkään, ettei jouluruusu minun viherpeukalottomissa näpeissäni kestäisi niin pitkään, että saisin sen kevään tullen siirrettyä suojaisalle paikalle talon seinustalle. No, ehkäpä nyt kun olen saanut sen kuuluisan veronpalautuksen...

Joka tapauksessa päätin vähän googlailla ja nimellä jouluruusu tulla tupsahti kasapäin tietoa. Ehkäpä mielenkiintoisinta tietoa oli Arno Forsiuksen artikkelissa. Tämä artikkeli nimittäin paljasti minulle, ettei tuo viattomalta näyttävä kaunokainen olekaan niin viaton.

Kasvilla on myös toinen nimi, musta pärskäjuuri. Kuulostaako yhtä ihanalta kuin jouluruusu? Joka tapauksessa tämä kasvi oli tunnettu lääkeyrtti jo antiikin aikana. Kasvista käytettiin erityisesti sen tummaa juurta, joka sai aikaan aivastuksia. Tuosta juuresta valmistetulla lääkkeellä hoidettiin varsinkin mielenvikaisuutta - aina 1800-luvulle saakka.

Jouluruusun alias pärskäjuuren ensimmäisiä käyttäjiä oli tarunhohtoinen parantaja Melampos. Tuosta Melampoksesta voisi tehdä ihan oman luukkunsa, niin mielenkiintoiselta mieheltä hän vakuttaa. Hän siis eli joskus 1500 ekr.

Jouluruusu on leinikkeihin kuuluva kivikkokasvi, jota tavataan villinä Keski-Euroopan, Etelä-Euroopan ja Vähän Aasian vuorisilla seuduilla. Se menestyy kalkkipitoisessa maassa, kosteissa ja puolivarjoisissa paikoissa. Kasvi kukkii myöhäisestä syksystä aikaiseen kevääseen, usein lumen keskellä. Ei kuitenkaan Suomessa - täällä kukkia olisi luvassa touko-kesäkuussa.

Kuivatusta juuresta tehty rohdos aiheuttaa pieninä annoksina aivastuksia ja limaneritystä ja ärsyttää silmien sidekalvoja. Suurempina annoksina rohdos aiheuttaa voimakkaan ripulin. Narkoottistaen ominaisuuksiensa vuoksi sitä on käytetty myös uskonnollisissa kulteissa.

Pärskäjuuren annokset vaikuttavat kumulatiivisesti. Luvassa on mm. korvien soimista ja huimausta, kielen ja nielun turpoamista, tukahtumisen tunnetta ja lopulta sydänkuoleman...

Ohoh! Menipäs hurjaksi. Tyytykäämme siis ihailemaan Jouluruusua pöydän tai puutarhan koristuksena tahi ihan vain kukkakaupassa kunnes joku muu sen vie!

Ja nyt päivän teemaan:

Kuuluvatko kukat jouluun ja jos, niin mitkä kukat? Mikä on sinulle mieluisin joulukukka? Tai mikä vastenmielisin?

Rohkeasti vain kommentoimaan.