2141793.jpg

Touhukkaan Joulukalenteri 2008 13.päivä

Mainiota Lucian-päivää kaikille blogivieraille! Vaikka ei tämä miltään valonjuhlalta näytäkään, ainakaan täällä Järvenpään korkeudella.

Lucia-perinne on jäänyt minulle vieraaksi ja liitän siihen mielessäni sellaisen salaperäisen aspektin. Niinpä korttini "Luciakin" on hieman outo valontuoja.

Mutta mitäs tuosta Luciasta kertookaan Mysi Lahtinen kirjassaan "Joulu, sen historia, askareet ja herkut".

Ensimmäinen Lucia valittiin Helsingissä ruotsalaisen mallin mukaan vuonna 1930. Silloin nähtiin myös ensimmäinen Lucia-kulkue. Lucian saapuminen Suomeen ajoittui kuitenkin pulakauteen. Vielä seuraavana vuonna Lucia valittiin, mutta sitten seurasi pitkä tauko. Lucia ilmestyi uudelleen katukuvaan vasta vuonna 1949.

Lucia oli sisilialainen neito ja kotoisin Syracusan kaupungista. Hänen kerrotaan syntyneen vuoden 300 paikkeilla. Hän oli hyvin kaunis ja muuttui yhä kauniimmaksi käännyttyään kristinuskoon. Siihen aikaan kristittyjä vielä vainottiin. Koska Lucia ei suostunut kieltämään uskoaan, hänet sikaistiin ja poltettiin roviolla. Myöhemmin hänestä tehtiin pyhimys.

Lucia-neidon valkoinen puku kuvaa puhtautta, kynttiläkruunu polttorovion liekkejä ja punainen vyö neidon vuodattamaa verta.

Ja nyt:

Millaisia Lucian-päivämuistoja sinulla on? Oletko jopa esiintynyt Luciana tai jäänyt pahasti kakkoseksi valinnassa? Eli mitä tulee mieleen...

Rohkeasti vain kommenttia blogiin!