2114318.jpg

Joulukuusi nousi eilen mieleeni joulun elementtejä ja tämän päivän kalenteria pohdiskellessani. Niinpä syntyi tuo aika vaatimaton ATC-kortti, voisiko vaikka ajatella että "se oikea" on tuossa etualalla tuo pieni lumenpeittämä ja toispuoleinen :)

Muutama sana joulukuusen historiasta, lähteenä käytetty Mysi Lahtisen kirjaa Joulu - sen historia, askareet ja herkut.

Joulukuusi on siis kotoisin Saksasta, jonne sen historiaa on voitu seurata aina 1600-luvun alkuun saakka. Suomen ensimmäinen tunnettu joulukuusi on ollut paroni von Klinckowströmin kotona jouluna 1829. Eikä vain yksi kuusi vaan peräti kahdeksan, joista suurimman taakse saatiin posetiivi piiloon.

Kodeissa joulukuusi yleistyi vasta 1900-luvun alkupuolella. Kirkkoihin valoin koristellut kuuset tulivat 1920-luvulla. Koulujen joulujuhlissa kuusesta tuli niin suosittu koristus, että juhla muuttui nimeltään kuusijuhlaksi.

Helsingin Senaatintorille pystytettiin ensimmäinen valaistu kuusi 13.päivä 1930, jolloin nähtiin myös ensimmäinen Lucia-kulkue. Kun kulkue lähti liikkeelle, sytytettiin Kluuvikadulle jouluvalot. Kluuvikatu oli Helsingin ja koko Suomen ensimmäinen valaistu joulukatu. Aleksanterinkadusta tuli joulukatu vuonna 1947.

Joulukuusen koristepallojen kaupallinen tuotanto alkoi Saksassa 1800-luvun puolessa välissä. Koristeet puhallettiin kirkkaasta lasista ja maalattiin käsin.

Tässä vielä tämä Mysi Lahtisen kirja, josta olen ammentanut.

2115004.jpg

Nyt sitten päivän pohdintaan:

Kuinka tärkeä joulukuusi on sinulle ja mitä asioita kuuseen liittyy? Rohkeasti vain viestiä blogiin!